Svenska dressyrryttarna klara till Falsterbo Horse Show

 

För ett par veckor sedan vann hon en bil och körde hem från Spanien med nytt personbästa. Nu gäller det Falsterbo och femstjärnig Nations Cup för färska landslagskombinationen Emilie Nyreröd och Miata. – Ja nu är det upp till mig att  bevisa att jag har där att göra, säger Emilie som får sällskap i svenska laget av en stark trio i superform. Idag presenterade förbundskapten Bo Jenå vilka svenska ekipage som rider under Falsterbo Horse Show nästa vecka. I den femstjärniga nationsdressyren är det ett starkt svenskt lag som ställer upp. Patrik Kittel i storform, med färsk dubbelseger i ryggen, visar upp senaste stjärnan och EM-hästen Deja för svenska publiken. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello, som skrev in sig i historieböckerna genom att vinna Aachens stora pris i maj, genrepar också inför EM, och så ”mammalediga” Minna Telde/Santana som gjorde comeback i tävlingssadeln genom med hattrick och trippel i guld i Nordiska Mästerskapen i helgen.

Emilie Nyreröd, 28, från Skultuna utanför Västerås, är den fjärde ryttaren i laget och rider för Sverige för första gången. – Jättekul. Nu ska jag bevisa att jag kan rida under press, säger Emilie. Hon har ridit trestjärnig Grand Prix under Falsterbo Horse Show ett par gånger tidigare, och framförallt varit en flitig ryttare på unghästarenorna där genom åren. Emilie Nyreröd klev in i dressyrlandslagets A-grupp efter SM i dressyr på Hammarö sista helgen i maj, där hon skuggade medaljtrion både i Grand Prix och Grand Prix Kür. Hon visade direkt att hon motsvarade förbundskapten Bo Jenås förtroende genom att visa framfötterna i det stora startfältet på Mallorca, där hon satte personbästa och vann en bil. – Det är snabbt marscherat av Emilie, kommenterar Bo Jenå, som ser fram emot att testa landslagets nykomling i de stora sammanhangen. Och rentav för en eventuell EM-biljett. – Jag tar ut laget efter Falsterbo och för alla ryttarna som rider där är det upp till bevis. Just nu är det många i dressyrsverige som vill åt de där EM-biljetterna. – Ett angenämt problem, säger kapten stolt. Flera svenska dressyrryttare har visat stark form på internationell mark under året.

I den trestjärniga dressyren rider Ridsportens Jubileumsstipendiat Paulinda Friberg med Di Lapponia T, Rose Mathisen med Zuidenwind och Kristian von Krusenstierna med Biggles som alla tre var med och tog Sverige till en silverplats i Nations Cup i Rotterdam i midsommar. Jennie Larsson med Zircoon Spring Flower har haft en stark säsong och Patrik Kittel tar även med sig hästen Delauney till Falsterbo.

Ulla Håkanson med Richelle 2 och Marina Mattsson med Beckham har båda fått personliga inbjudningar från Falsterbo Horse Show till dressyren.

Falsterbo Horse Show 4-12 juli. De internationella dressyrklasserna börjar torsdag 8 juli och avslutas med Grand Prix Kür på söndagen 12 juli. Komplett tidsprogram

Nationstävlingen avgörs i tre steg med samtliga fyra ryttare i Grand Prix, och sedan avgörs lagresultatet med två ryttare i Grand Prix Special och två ryttare i Grand Prix Kür.

Text: Svenska Ridsportförbundet

Anmäl som...