Detta händer på Falsterbo Horse Show 2015

10522043_735771559794869_8270271108353410263_nSommarens hästsportupplevelse, Falsterbo Horse Show, är en av Sveriges största internationella sportevenemang. Men det är inte bara hästsport för ryttare i världsklass utan en totalupplevelse för hela familjen med spänning, show, fest och trevliga människor.

Det skall vara lika mycket Horse som Show under den årliga hästtävlingen i Falsterbo. Under årets tävlingar som pågår mellan 4-12 juli i Falsterbo kommer vi bland annat att få se:

 Hoppning
Falsterbo Horse Show inleds med hoppning på dressyrbanan, Krafft the Tour of Amateurs. Följt av final i lag-SM; Agria Allsvenskan, där åtta elitlag gör upp om titeln SvenskMästare i laghoppning under två dagar. Sedan intar unghästarna (4-5-6åringarna) arenan med Folksam Scandinavian Open och vi får se framtidens stjärnor. De bästa hästarna går vidare till finalerna i slutet av veckan. Det är även hoppklasser för ponny i form av Mountain Horse Ponny Grand Prix och sedan en FourBar, där det gäller att hoppa så högt som möjligt.

Moutain Horse Children’s Challenge är klassen där barn 12-14 år tävlar på storhäst. Klassen hade premiär förra året i Falsterbo och var en succé. Den vanns av bloggaren Nellie Berntsson inför fullsatta läktare. I nästa ålderskategorier; Juniorer och Young Rider tävlar Sveriges bästa ekipage upp till 21 år i klassen Leksand Knäckebröd Ungdoms Grand Prix.

Sedan fortsätter det med Sydsvenskan Falsterbo Hunting under onsdagen, där ryttarna både hoppar banhoppning och fasta hinder i terrängen till publikens jubel.

På fredagen är den internationella laghoppningen, Furusiyya FEI Nations Cup ™  en av höjdpunkterna. Sverige har ett starkt lag, men också starkt motstånd, då många av världsstjärnorna kommer till Falsterbo. Samma bana rids i 2 omgångar, laget med minst fel vinner och det kan även bli en spännande omhoppning om lagen slutar på lika antal fel.

I startlistorna har vi världstjärnor som Meredith Michaels Beerbaum, Marcus Ehning, Michael Whitaker, Leopold van Asten, Gerco Schröder, Mikael van der Vleuten, Pius Schwizer, Sergio Alvarez Moya, och Laura Kraut.  Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw, Peder Fredricson och Helena Persson kommer att rida i det svenska laget, vilka fyra som ska rida bestäms på plats.

Under lördagen rids Falsterbo Derby presented by Gigantprint. Det är en lång och rejäl bana med många naturhinder, där ekipagen bland annat hoppar ut från banan och rider ned för den stora gräsbanken. En vattengrav, stenmur, en stor björkoxer, pulvermangrav och ”Öresundsbron” (i miniatyr) ingår också i klassen.

Söndagen avlutas traditionsenligt med Longines Falsterbo Grand Prix. Förra året vann Alexander Zetterman inför publikens enorma jubel. Vilka ryttare som startar bestäms genom  kvalklasser dagarna innan.

Dressyr
Folksam Scandinavian Open för 5 och 6 åriga hästar startar veckan. Även här får vi se möjliga framtida stjärnor och många av proffsen rider sina unghästar i dessa klasser.

Sedan fortsätter det med morgondagens ryttarstjärnor i Marietorp Ridsport Ponny Kür, där eleganta ponnyekipage dansar fram till musik. Det är även en Young Rider klass, Gina Tricot Future Elite där ryttare mellan 18-21 år deltar i två klasser.

På torsdagen börjar de internationella klasserna med med 3* Grand Prix presented by Epic Travelgear och final för unghästarna i Folksam Scandinavian Open. På kvällen hålls en öppen träning där man kan se världseliten i dressyr träna inne på arenan.

Under fredagen är det premiär för Grand Prix Nations Cup presented by Axel Johnson Group, en lagtävling i dressyr, där Sverige har ett starkt lag med Patrik Kittel, Minna Telde, Tinne Wilhelmsson Silfvén och Emilie Nyreröd. Flera av de svenska ekipagen har nyligen tagit segrar i 5* Grand Prix. 5* klass är det svåraste man kan rida efter OS och VM.

Det är även premiär för internationella U25 klasser presented by Global Connect , där ryttare till och med 25 års ålder från Holland, Danmark och Sverige deltar.

På lördagen rids Grand Prix Special i den 5* dressyren och Grand Prix Kür i den 3*.

Söndagen avslutas med Grand Prix Kür i den 5* dressyren där världseliten utövar perfektion in i minsta detalj till musik.

Falsterbobanan
På Falsterbobanan, som i år är breddad och har fått fler nya läktare sedan premiären förra året, är det fullspäckat med aktiviteter. Första söndagen börjar det med hundutställning och rallylydnadstävling med hundar. Sedan är det hoppning i två dagar och på onsdagen börjar showprogrammen med bland annat tornerspel och clinic med Axel Olin om fyrspannskörning. Det är premiär för Falsterbo Cross Country Driving, där körekipagen ska ge sig ut utanför staketet likt huntingen och köra genom hinder på snabbast tid.

Under torsdagen tävlas det i Champagneritt – vilket hästras har den mjukaste tölten? (och mest champagne kvar i glaset när de gått i mål). Flera uppvisningar från Sparreholm Slott Hästcenter och deras vackra vita Lusitanohingstar, westernuppvisning med Emelie Stewing och Oscar Dyås, Monté – travlopp med ryttare, clinic med Anna Hassö och Felicia Grimmenhag som berättar om vägen tillbaka efter en svår olycka.

Det fortsätter med miniatyrhästar som tävlar på en hinderbana, Belgiskt manér – uppvsining med ett helt gäng maffiga ardennerhästar  och skolor ovan mark (likt spanska ridskolan) med Malin Hellstedt Equestrian för att nämna några av alla de aktiviteter som kommer att vara på Falsterbobanan.

Falsterbobanan avslutar med Driving Equestrian Competition där flera av Sveriges bästa körekipage deltar.

Varje dag håller Family Corner öppet.  Där det finns en mängd aktiviteter för alla barn och även barnpassning.

Mässområdet har öppet hela veckan. Där hittar du allt och lite till, till dig, din häst, fordon, heminredning och skönhetsvård för att nämna några saker.

Blir du hungrig finns det 40 serveringsställen på plats som serverar allt ifrån husmanskost, snacks och glass till ostron och champagne.

Ta dig hit:
Clemensagervägen i Falsterbo
Buss, bil. Färre broöppningar i år hoppas vi ska bidra till minskade köer.

Priser
För att undvika kö och säkra din läktarplats, köp biljett i förväg via ticnet.se. Pris för läktarplats 210-380 kr inkl. entré (priset varierar beroende på dag och ålder)

Första lördagen fri entré, därefter mellan 100-190 kr beroende på dag. Barn under 10 år går in gratis i vuxens sällskap. Ungdomsbiljett 10-18 år kostar 60-100 kr.

Tidsprogram
För fullständigt tidsprogram och annan information se vår hemsida. http://falsterbohorseshow.se//tidsprogram

Anmäl som...