Steve Guerdat gör historisk hat-trick efter vinst i Falsterbo Derby

Foto: Erik Raabe för Falsterbo Horse Show

Under fredagen var det dags för en av höjdpunkterna under Falsterbo Horse Show – derbyt på Internationella hopparenan. På 1.50 meters höjd tog sig 19 ekipage genom en bana med 19 blandade hinder, allt från vattengravar, grindar ut från tävlingsbanan och stenmurar. Efter en spännande omhoppning mellan Abdel Said och Steve Guerdat stod det klart att Steve Guerdat med Easy Star de Talma tog hem den prestigefyllda segern. 

– Jag visste att hur det än skulle gå så skulle det vara en positiv upplevelse för hästen, men jag är såklart väldigt glad över resultatet, sa Steve Guerdat i Falsterbos pressträff.

Förra årets vinnare Andre Thieme gick ut som andra start. Innan klassen började var han självsäker när SVT pratade med honom.

– Jag skulle säga att vi är lite av derbyspecialister. Vi är taggade på att vara här i år igen, förhoppningsvis går allting bra. 

Men dessvärre fick han ett antal rivningar. 

– Hästen gjorde ett bra jobb, men kändes inte helt rätt, han hade inte tillräckligt med energi. Jag kan inte vara för sur men vi är lite besvikna, sa han till SVT efter ritten. 

Tävlingen fortsatte med blandade resultat. Det var tydligt att banan var svår jämfört med de vanliga hoppklasserna.

Abdel Said och Arpege Du Ru från Belgien gjorde klassens första felfria runda, och det höll i sig genom resten av startfältet.

– Jag är väldigt glad och stolt över min häst. Jag kan alltid lita på henne, sa han till SVT efter sin runda. 

Han förklarade också att hans plan var att ta det lugnt genom att rida i ett lugnare tempo än normalt, att lita på hästen och ge den lite extra support när det behövdes. 

Sandra Auffarth från Tyskland, som tidigare vunnit fälttävlans-VM, fick dessvärre en rivning i slutet – men det räckte till tredjeplatsen med hästen Nupafeed’s La Vista. 

– Hon är en fantastisk derbyhäst, hon älskar atmosfären på Falsterbo. Det blev ett litet misstag, som jag önskar att jag inte gjort, sa hon till SVT efter sin ritt. 

Irländska Thomas Ryan med Karmel van de Watering, som är Jens Fredricsons förra häst, tog sig runt med två rivningar. Något som ändå räckte till femteplatsen. Före honom kom Przemyslaw Konopacki med Vasco från Polen på en fjärde plats tack vare en lite snabbare tid.

Steve Guerdat från Schweiz var sist ut i klassen tillsammans med nioårige hingsten Easy Star de Talma.

– Jag gillar verkligen derbyn. Det är en bra erfarenhet och lär både ryttare och häst något nytt. Hästarna och ryttarna går alltid ut från banan som bättre, sa han till SVT innan klassen började.

Det var första gången hästen gick ett derby – och gjorde en felfri runda. Det innebar att Steve Guerdat och Abdel Said fick göra upp i en omhoppning. 

Abdel Said var först ut och red snabba vägar, dessvärre med en rivning på sista hindret. Alltså räckte det med att Steve Guerdat red felfritt för vinst och det gjorde han med även den snabbaste tiden. 

– Han är en superstjärna i hästvärlden, säger SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm.

Text: Ida Lindemann för Falsterbo Horse Show

Anmäl som...