Österlens RK gjorde det igen: svenska mästare i laghoppning för andra året i rad

Efter en imponerade tävling där Österlens Ridklubb ridit felfritt i både första och andra omgången, visade fjolårets vinnare att de är bäst i Sverige på laghoppning ännu en gång. Vinsten är Österlens fjärde guld i lag-SM, efter att imponerande ha vunnit 2018, 2019 och 2023.

Text: Svenska Ridsportförbundet

Varken Mathilda Hansson eller Selma Hammarström red förra årets final och både Ingemar Hammarström och Shane Carey som var med och kammade hem guldet i fjol red nu på andra hästar. Trots förändringarna var det ingen tvekan om vilka som var bäst när det gällde.

Som skånelag var det inte långt till SM-tävlingarna för vinnarna.

– Det är ju lite som en hemmatävling, man bor ju bara tio minuter härifrån. Det är klart man blir sporrad, det är väldigt speciellt, sade Ingemar Hammarström.

Något annat som gjorde tävlingarna speciella för Österlens RK var det stora stödet från hejarklacken som kommit till Falsterbo för att heja fram laget. Med sina kreativa ramsor kammade de hem årets hejarklackspris. SM-vinnarna hyllade alla de som varit där och hejat på dem hela dagen och Gitte Lindskog som tillsammans med Karina Kristensson är lagledare, lyfte hur mycket ett guld betyder för klubben:

– Det här är viktigt för hela vår klubb och småttingarna i klubben, att se att man kan hålla ihop och göra bra hela vägen upp, sade hon.

Shane Carey lyfte särskilt hur roligt det är att startfältet i Folksam Elitallsvenska är så starkt och bara blivit starkare med åren. Men starka lag till trots var det många som fick känna på att det var en utmanande bana. Bäst efter Österlen lyckades Henriksdals RF som tog en stark andraplats med 8 fel, följt av Stockholms FK som tog tredjeplatsen med 13 fel.

Resultat Folksam Elitallsvenska, lag-SM i hoppning 2024:

 1. Österlens RK, 0 fel
  Mathilda Hansson/Dyneine De Lilau, Ingemar Hammarström/Seana 2, Selma Hammarström/Unity F, Shane Carey/Doris Dayz KS
 2. Henriksdals RF, 8 fel
 3. Stockholms FK, 13 fel
 4. Jump Club RF, 17 fel
 5. Hagens RF, 20 fel
 6. Billdals RK, 39 fel
 7. Piteå RK, 40 fel
  Åby RK, utg.

Anmäl som...