Ny hoppklass i Falsterbo 2014

När Falsterbo Horse Show bjuder till hästfest i sommar, har eventet utvecklats ytterligare med sikte mot framtiden. I Falsterbo Childrens Challenge kommer ungdomar (12-14 år) tävla i konsten att rida felfritt i god stil – på stor häst.

– Jag tycker det här ligger helt rätt i tiden. Att unga får lära sig rida stor häst tidigt är utvecklande – så länge det görs på rätt sätt, säger Sylve Söderstrand som är initiativtagare till tävlingen.

Sylve har under en längre tid lyft fram värdet av att utveckla klasser för ungdomar (12-14 år) som rider på stora hästar. Argumenten är flera, bland annat menar Sylve att det finns fördelar med att man tidigt lär sig rida stora hästar och att upplägget faktiskt skulle kunna göra att fler ryttare får chansen. Motivet till det är att det finns många hästar som är stabila på den här nivån, och det viktigaste är att de är ridbara.

– Jag nappade på idén direkt och vi är mycket positiva till det här samarbetet med JumpClub, säger Jan-Olof ”Jana” Wannius.

Falsterbo Horse Show 2014 blir följaktligen finalarrangör av Falsterbo Childrens Challenge. Finalen kommer att ridas i två omgångar dit 12 ekipage tar sig via två kvaltävlingar under våren (en i södra Sverige och en på JumpClub i Enköping). De sex bästa från varje tävlingsplats går vidare till finalen i Falsterbo, där domarna kommer vara några av de bästa internationella ryttarna. Bedömningen kommer att ha fokus på stil och inverkan och klassen rids i 120-hoppning.

Återigen tar Falsterbo initiativet på sitt innovativa sätt och presenterar en ny intressant tävlingsform, vad betyder det för svensk hoppsport?

– Att ge barn- och unga möjligheten att få rida på en tävlingsplats som Falsterbo Horse Show är helt fantastiskt, säger Sylve.

– Det här inspirerar förhoppningsvis även fler att satsa på den här typen av tävlingar vilket är positivt för svensk ridsport och svensk hoppning, avslutar Jana Wannius.

Mer information om tävlingen finns på www.jumpclub.se

Anmäl som...