Nederländerna briljerade i årets nationshoppning

Fredagen i Falsterboveckan är traditionellt vikt för den stora publikfavoriten Furusiyya Nations Cup™ presented by Longines. I denna internationell lagtävling deltar i år 45 nationer världen över, med målet att ta sig till den stora världsfinalen i Barcelona. Till Falsterbo kom åtta nationer, varav fem lag samlade Nations Cup-poäng.

Lagen rider samma bana i två omgångar. De sammanlagda antalet fel adderas,sedan resultatet för lagets sämsta ryttare i respektive omgång räknats bort. Laget med minst antal fel efter två omgångar vinner.

Efter första omgången låg både Tyskland och Nederländerna på noll fel, före Sverige och Schweiz på fyra fel. Men i laghoppning är det sällan avgjort förrän den sista ryttaren gått i mål. Nederländernas lagryttare fortsatte att rida felfritt. Faktum är att deras fjärderyttare, Gerco Schröder, inte behövde hoppa ett enda hinder – vi fick se honom till häst först vid prisutdelningenoch ärevarvet. Tyskland å andra sidan drog på sig fyra fel i andra omgången, medan Sverige lyckades gå felfritt – detta innebar att dessa nationer kom på delad andraplats. Schweiz som fick ytterligare åtta fel i andra omgången och slutade på fjärdeplats.

Nederländerna var i stort behov av fler poäng för att kunna ta sig till finalen i Barcelona, men lagets tredjeryttare, Leopold van Asten, var inte nervös.
–Harrie (Smolders) och Maikel (van der Vleuten) gjorde felfria rundor före mig och jag visste att Gerco (Schröder) som skulle starta efter mig också är en bra ryttare, och därför kände jag ingen press, förklarade Leopold van Asten.Rob Ehrens, Nederländernas förbundskapten, kunde glatt konstatera att han är en väldigt lycklig coach.

Det svenska laget gjorde en härlig uppryckning i andra omgången. Peder Fredricson dubbelnollade, medan övriga lagmedlemmar satte en nolla var på en krävande hoppbana med 1,60 meter höga hinder.

– Alla i laget har bidragit till andraplatsen, menade förbundskapten Sylve Söderstrand: Förhoppningsvis borde vår plats i finalen i Barcelona vara klar. Det har varit ett av våra mål för året.

I Sveriges lag red för dagen: Peder Fredricson med H&M All In; Douglas Lindelöw med Casello; Helena Persson med Bonzai H och Henrik von Eckermann med Cantinero.

Fullständiga resultat

Anmäl som...