Här berättar familjen Fredricson om nya stiftelsen som ska föra kunskapen vidare

Foto: Orange Studios för Falsterbo Horse Show 

Ingvar Fredricson har vigt ett helt liv åt att förstå hästar. Under onsdag morgonen besökte han Falsterbo Horse Show för att tillsammans med Kajsa von Geijer och världsmästarsönerna Jens och Peder Fredricson berätta om den stiftelse som skapats i hans namn i syfte att föra vidare hästkunskap till kommande generationer.

Text: Ida Lindemann för Falsterbo Horse Show

Det är Kajsa von Geijer och Annikka Berridge som finansierar både den nya boken och en ny upplaga av Ingvar Fredricsons gamla bok ”Flyinge”, som vars intäkter även finansierar den nya stiftelsen. Anledningen är enkel – hans kunskap ska bevaras.

– Ingvar är 86 år gammal och det är mycket som har förändrats i Sverige på den tiden. Hästhållningen får inte gå förlorad och därför behövs denna stiftelse, säger Kajsa von Geijer.

Vid en pressträff på Falsterbo Horse Show berättar Ingvar Fredricson länge om hur han lärt sig så mycket om hästar. Det är mycket studier, men avslutar med det viktigaste – att vara intresserad.

– Detta kommer i rätt tid. Det finns tusentals ungdomar som är fascinerade av ridsport och främst hoppsport. De vill göra en karriär men det kräver att man förstår sig på och kan ridkonst, utbildar rätt och kan en hel del veterinärmedicin, säger Ingvar Fredricson.

Sonen Peder Fredricson beskriver hur konversationerna under deras familjemiddagar i 98 procent handlar om hästar.

– Jag ser att många av de unga ryttare som jag tävlar med nu, de kommer från ryttarfamiljer där morsan eller farsan har tävlat. Jag tror såklart att det är en enorm fördel att få den kunskapen tidigt, säger han.

Jens Fredricson håller med.

– Ridningen i vår familj är viktig och värdesätts väldigt högt, det tror jag skapat detta lugnet och glädjen i att rida och tävla.

Ingvar Fredricson menar att stiftelsen är viktig för de unga ryttarna och nästkommande generationer.

– Det är nästan omöjligt att rida på världsnivå och samtidigt hålla koll på forskningen. Det är det vi ska jobba med i stiftelsen, att förenkla och få det att bli så spännande och roligt så att man vill lära sig.

I styrelsen för den nya stiftelsen sitter Ingvar Fredricson, Kajsa von Geijer, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Jana Wannius och Annika Berridge.

Anmäl som...