Det behövs en plan från kulturministern

Debattartikel publicerad på DI.se https://www.di.se/debatt/det-behovs-en-plan-fran-kulturministern/

DEBATT. Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad och Åhus Beachhandboll festival uppmanar kulturministern med sitt kansli att göra prognoser för olika troliga scenarier för sport och kulturevenemang i sommar.

Vi som arrangörer uppmanas av regeringen att hitta på nya lösningar och att arbeta efter olika scenarier med mera. Arrangörer i landet uppmanas att hitta nya sätt och ”ställa om” för att få intäkter.

Från Kulturdepartementets sida hörs dock inget annat än att ena veckan ska det på offentliga tillställningar, sport och kultur, vara max 50 personer, nästa vecka 300 för att nu landa i 8 personer som får vara på samma plats samtidigt.

I Skåne har vi tre stora idrottsarrangemang under sommarmånaderna. Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival. Tre utomhusevenemang på mycket stora ytor och med stora läktarkapaciteter. Utomhusevenemang som betyder oerhört mycket för sporten och dess utövare.

Stora delar av de barn och ungdomar som tävlar i handboll, fotboll, ridsport, tennis och padel har dessa årliga arrangemang som sina stora mål, upplevelser och mötesplatser. För tävlande på landslags- och olympisk nivå är det på dessa platser där de kan möta bästa internationella motstånd, på hemmaplan i Sverige.

I dagsläget vet vi inte vad vi kan erbjuda för 2021. Tiden börjar bli knapp för att organisera, administrera och finansiera nästa sommars evenemang.

Med stora mängder vaccin och dessutom, som vi förstår, en viss immunitet i antågande menar Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival att kulturministern borde komma med prognoser till eventarrangörer. Om smittläget/vaccinationsläget är X i februari och fortsätter, så får ni göra Y i juli månad. Om det är Z i april, får ni göra Å i juli.

Ta som förebild IOK, Internationella Olympiska Kommittén, som anger att OS i Tokyo 2021 kommer att genomföras, förmodligen även med publik, och utarbetar olika scenarier. På Premier League-fotboll, utomhusevenemang, arbetar man med olika scenarier och det kan komma att tillåtas en publik på 2.000 personer redan vecka 49 i år uppger BBC.

Som arrangörer av tre av Sveriges stora utomhusevenemang har vi var för sig både ansvar och mångårig erfarenhet av att hantera stora publikflöden och köer. Vi har redan utarbetat planer om hur vi kan hantera smittskyddet med flera in- och utgångar på flera arenor samt flertalet läktare.

Vi förstår självfallet att förhållandena avseende pandemin kan ändras till det bättre eller sämre. Men snälla, ge oss något att förhålla oss till, så vi har något att jobba för.

Christer Hult, Nordea Open Båstad
Jan O Wannius, Falsterbo Horse Show
Mats G. Jönsson, Åhus Beachhandboll

Anmäl som...