Idag Onsdag 13 juli, är det äntligen dags för den stora publikfavoriten Falsterbo Hunting presented by Vellinge Kommun. Nytt för i år är att ekipagen kommer att ställas inför en helt ny bansträckning med såväl tekniska svårigheter som en helt ny hinderpark av internationell standard.
Falsterbo Hunting är en av Falsterbo Horse Shows mest uppskattade publikklasser som varje år lockar tusentals besökare i alla åldrar. 2019 förvärvades fälttävlans legendaren Jan Jönsson som tävlingsledare med syfte att utveckla tävlingen och höja dess internationella och sportsliga standard.
I den nya bansträckning, designad av Staffan Lidbeck, i samarbete med Tekniska Delegaten Mats G Andersson kommer ekipagen att ställas inför ett stort antal nya tekniska utmaningar och en uppdaterad hinderpark:
”Vi har investerat i en hel del nya hinder för att säkerställa att nivån och säkerheten på Huntingen håller internationell toppklass. Vi har också lånat in 13 terränghinder från Gärds Ryttarförening som under de senaste dagarna blivit risade av funktionärer här på Falsterbo under ledning av Staffan” berättar Technical Delegate Mats G. Andersson.
”Bansträckningen i sig är ganska lik, men tekniskt är den mycket svårare.” fortsätter Jan. Staffan fyller i:
”Förutom att vi har ett helt nytt hinderkomplex med till exempel nya Skånelängor har jag försökt använda topografin på Falsterbos mark så mycket vi kan.”
”Som bandesigner är det alltid lite nervöst. Man frågar sig ofta om det det är för lätt eller för svårt. Men jag tror verkligen att både ryttare och publik kommer att gilla den nya banan.” berättar Staffan Lidbeck som har ett gediget förflutet inom fälttävlan, både som ryttare där han ridit både VM och OS och som tidigare förbundskapten för seniorlandslaget i fälttävlan.
”Vi från fälttävlans sporten är så otroligt glada att vi får vara med här på ett hörn här på Falsterbo. Huntingen har under åren kanske blivit lite orättvist behandlad av fälttävlansryttare då det varit mer av en showklass och som designer av den nya banan har jag verkligen försökt ställa både ryttare och hästar samma tekniska och svåra frågor som man vanligtvis ser på de internationella fälttävlansbanorna.”
Upplev Huntingen från läktarna eller ute i terrängen
”I jämförelse med vår tidigare bansträckning är den nya banan av mycket högre kvalite på hinder. Vi har till exempel ett stort antal mer avancerade terränghinder inne på den internationella hoppbanan vilket nog kommer att bli spännande för de som väljer att följa huntingen från läktarna” berättar Jan Jönsson.
För den som istället väljer att följa tävlingen till fots tipsar tremanna teamet om att det finns en hel del spännande och fina hinder på sträckan bakom Ulla Håkansson läktaren.
Svensk Innovation in action
Hela trion är rörande överens om att man vill visa upp fälttävlan från sin bästa sida och erbjuda en riktigt bra tävling. Ett av ledorden i teamets satsningen är säkerhet och under tävlingarna kommer publiken bland annat att få möjlighet att se den svenska uppfinningen MIM clip in action. MIM hinder ser ut precis som ett helt vanligt hinder men är byggt med en teknik som gör att hindret kollapsar vid högt tryck.
”Vi jobbar också med andra metoder för ökad säkerhet. Till exempel risar vi många av hindren med granris. Det gör man eftersom att hindren hoppas i väldigt hög fart och bygger man då med med ris kan man få höjd i sprången utan att den översta delen av hindret är fast vilket erbjuder en säkrare upplevelse.” förklarar Staffan.
Tidigare segrare
2019: Jonna Friman Hocke (SWE)
2018: Vicky Mathisen (DEN)
2017: Vicky Mathisen (DEN)
2016: Sandra Gustafsson
2015: Sandra Gustafsson
2014: Sandra Gustafsson
2013: Anna Hassö
2012: Sara Ekman
2011: Sandra Gustafsson
2010: Kieran Carey, (IRL)
2009: Kieran Carey, (IRL)
2008: Tobias Grönberg
2007: Anna Nilsson
2006: Ellen Brunes
2005: Ellen Brunes
2004: Piia Pantsu (FIN)
2003: Peder Fredricson
2002: Peder Fredricson
2001: Peder Fredricson
2000: John Hickey (IRL)
1999: Peder Fredricson