Österlens Ridklubb är svenska mästare i laghoppning – hejades fram av klubbkamraterna

De kopplade greppet tidigt och släppte aldrig guldet ur sikte. Österlens Ridklubb är nya svenska mästare i lag 2023. På plats på Falsterbo Horse Shows läktare fanns över 50 klubbkamrater som tillsammans hejade fram sitt lag till seger.

Foto: Erik Raabe, Falsterbo Horse Show

Foto: Erik Raabe, Falsterbo Horse Show

Åtta lag gjorde upp om SM-medaljerna under Falsterbo Horse Shows första helg. Redan i första omgången, som gick av stapeln på Falsterbobanan, kopplade Österlens Ridklubb greppet om guldet och gick in i andra omgången på endast 1 fel.

Till omgång två flyttade tävlingen ut på den internationella hopparenan och för den som red lägre höjd var det fortfarande 1.35 medan de andra ryttarna fick ta sig an en 1.45-bana.

Med omvänd startordning från omgång ett fick Österlens Ridklubb gå ut sist i andra omgången med ett försprång med bara 1 fel totalt. Efter flera fina rundor från lagkamraterna så hade Shane Carey åtta fel till godo och han kunde lugnt och fint gå in och säkra guldet åt Österlen, det tredje på fem år för klubben.

– När de första ryttarna gick in trodde jag det skulle vara många felfria men det är alltid speciellt med lag och det var tufft i båda rundorna, säger Shane Carey efter sin start.

Shane hyllar även formatet med lagtävling på olika nivåer, ett tävlingssystem som är unikt för Sverige.

– Det är precis samma press att rida på den här nivån i lag som att rida nations cup, så alla ryttare har verkligen något att lära av att delta i de här sammanhangen.

Österlen kom in i tävlingen som ett reservlag efter att det lag som egentligen kvalat lämnat återbud. Bästa resultatet i laget gjorde Linnea Ericsson Carey med 1+0 fel.

– Planen var såklart att rida felfritt men jag var inte helt hundra för han är inte så jätte erfaren men jag är positivt överraskad och väldigt glad, säger hon.

Både Evelin Lavén och Ingemar Hammarström gjorde viktiga insatser med varsin felfri runda, lämpligt nog i olika omgångar.

– Första rundan kändes väldigt bra men så har hon inte så mkt erf och det märktes i andra rundan, men laget hejade på mig och jag var glad för det, säger Evelin efter tävlingen.

– Jag tänkte att jag bara skulle hålla mig lugn och hålla mig till planen i båda rundorna, hon kändes väldigt bra och jag är väldigt nöjd med rundan trots fyra fel i andra omgången, säger Ingemar.

Omhoppning om silver och brons

Därefter blev det omhoppning mellan Flyinge Hästsportklubb och Tärnö Hästsportklubb, som båda slutade på 14 fel efter att alla ryttare ridit två gånger var.

Det blev en duell mellan Tärnös Matilda Pettersson och Flyinges Simone Jagestrand där den sistnämnda stod som segrare efter att ha ridit på fyra fel medan Matilda hade 8. Silver till Flyinge och brons till Tärnö alltså.

Resultat lag-SM 2023:

1. Österlens RK, 9 fel
Evelin Lavén/Cyber Chili, 0+12 fel, Linnea Ericsson-Carey/P Diddy + 0 fel, Ingemar Hammarström/Nicoline d’Or, 0 + 4 fel, Shane Carey/Context, 1 + 4 fel.
2. Flyinge HK, 14+4 fel
3. Tärnö HK, 14+8 fel
4. IM Sportriders RF, 23 fel
5. Jump Club RF, 24 fel
6. Piteå RK, 24 fel
7. Nääs HF, 34 fel
8. Stockholms FK, 55 fel

Fullständiga resultat

Anmäl som...