Malin Baryard-Johnsson och Sylve Söderstrand om unga talangerna i första omgången av Maya Delorez Childrens Challenge

I Maya Delorez Childrens Challenge första del gjorde 12 ekipage upp i en inverkanshoppning på 1.20 meters höjd. Domare var hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson och före detta landslagskaptenen Sylve Söderstrand. Bäst idag var Isolde Klich och San Valentin för Österlens Ridklubb..

Under tisdagen avgjordes första omgången av Maya Delorez Children Challenge på Falsterbobanan. Bäst var Isolde Klich som lovordades av domarna Malin Baryard-Johnsson och Sylve Söderstrand.
Foto: Louise Dahlström för Falsterbo Horse Show.


Text: 
Ida Lindemann för Falsterbo Horse Show

Maya Delorez Childrens Challenge är öppen för ryttare födda år 2009, 2010 och 2011. De 12 ekipage som idag tävlade på Falsterbobanan har kvalat vi olika tävlingar runt om i Sverige.

– Detta är en viktig klass. Lär man sig som ung ryttare att rida rätt så behöver man inte tänka på det när man blir äldre, säger domaren Sylve Söderstrand.

Han och Malin Baryard-Johnsson är inverkansdomare i klassen och har sex olika bedömningspunkter att utgå ifrån. Bland annat tittar de på rytmen, positionen över hinder och hur ryttarna påverkar och kommunicerar med sin häst.

– Det allra viktigaste är att lära sig banan. Sedan vill vi se att man är följsam, mjuk och försöker hålla en rytm. Lite tokigt kan det alltid bli och det blir det även när man är vuxen, säger Malin Baryard-Johnsson.

De båda förklarar att de inte bryr sig om ryttarna lägger till extra språng eller plockar bort språng i distanserna mellan hindrena, utan det viktigaste är att de håller sin rytm hela tiden – och såklart är felfria.

När klassen väl börjar är det Jonathan Hansson från Flyinge Ryttarförening som är först ut. Han rider på Staralme Esc Z och hoppar felfritt. Som kommentar får han av domarna att han har ett stadigt skänkelläge och bra blick.

– Bra start på tävlingen, avslutar Sylve Söderstrand.

Därefter rullar klassen på med ett gäng felfria ritter. Poäng delas ut till alla ryttare och kommentarer såsom ”exemplariskt fina händer” och ” det måste vara härligt att vara häst med en så följsam ryttare” berättas i mikrofonen. Men Jonathan Hansson ligger stadigt i topp tills Isolde Klich kommer in i tävlingen.

Hon rider San Valentin för Österlens Ridklubb. Efter en felfri runda tar Sylve Söderstrand mikrofonen för att säga sina kommentarer.

– Det är hög klass på dessa childrenryttarna, men vi tycker detta är bäst so far.

Isolde Klich travar ut från banan, men får snart komma in igen. Ingen har lyckats slå hennes 53.5 poäng. I väntan på prisutdelningen säger Malin Baryard-Johnsson några ord.

– Detta har varit jätteroligt tycker jag. Jag är otroligt imponerad över alla ryttare och hästar. Det är ingen lätt miljö att rida i och jag vet hur hästarna kan bli, men ni har varit jätteduktiga allihopa.

– Och det är roligt att se att ni klappar om hästarna efteråt, det vinner ni på i längden, avslutar hon.

Isolde Klich får ta plats längst fram framför läktaren och får, förutom den blågula rosetten och blommor, även ta emot ett presentkort på 2 500 kronor hos Maya Delorez.

På en andra plats kommer första starten Jonathan Hansson och på tredje plats Alicia Salén på Jewel O (38) (SWB) från Föreningen Trollhättans Sportryttare.

Fullständigt resultat

Anmäl som...