Konsten har fått ny och större plats i Falsterbo

Under alla tider har hästar spelat en central roll inom konsten. Hästens skönhet, styrka och smidighet är bara några egenskaper som inspirerar. Och därför är det så naturligt att bjuda på hästinspirerad konst i Falsterbo Horse Show Galleri.

I år har galleriet flyttat till platån söder om dressyrarenan – det stora vita tältet man ser från läktaren – och har därmed fått ännu bättre utrymme. Den fina utsikten över tävlingsbanan är bara en bonus. Mia Jonshagen är som vanligt ansvarig för galleriet och i år har hon lyckats knyta till sig en spännande mix av konstnärer.

Festligaste konstverket är en ”levande skulptur” – en modell klädd i romantisk hästinspirerad brudklänning i design av Linda Vasel, med sitt eget framgångsrika modemärke VASEL. Linda Vasel är normalt verksam i Östra Kärrstorp utanför Sjöbo, men finns på plats under Falsterboveckan och ställer ut delar från sina välskräddade kollektioner.

Brudens smycken är gjorda av smyckeskonstnär Ida Liedholm, som till vardags är verksam i Skanör. Ida Liedholm visar upp en del av sina mjukt organiska, sinnliga smycken där ädelmetaller kombineras med mer eller mindre överraskande material. Det finns armband av flätat hästtagel där knäppet har formats som ett bett. Andra smycken har detaljer av färgglatt gummi.

Skulptören Åsa Canbäck är en återkommande utställare i konstgalleriet. Åsa Canbäcks skulturer är gjorda i en unik papier mache-teknik där hon kombinerar skirt mullbärspapper med lager av lim och akrylfärg. Slutresultatet spänner äver sagolika drakar och bevingade pegaser till glada sjöhästar och naturtrogna hästskulturer.

Även Jackie Kaplan Persson har ställt ut tidigare under Falsterboveckan. Hennes mulliga hästskulpturer i betong med mosaikdetaljer är en prydnad för varje hem. Och de gulliga betongödlorna ber om att bli klappade.

Mia Jonshagen är inte bara gallerist, utan också konstnär med oljemålningar som specialitet. Mia Jonshagen målar i stora format och tavlorna frustar av färg och rörelse; det ser nästan ut som om hästarna är på väg ut ur bilden.

Anmäl som...